Joroches yucatecos
Hello everybody, it is Brad, welcome to our recipe page. Today, I'm gonna show you how to make a distinctive dish, Joroches yucatecos. It is one of my favorites food recipes. This time, I am going to make it a bit unique. This is gonna smell and look delicious.
Joroches yucatecos is one of the most well liked of recent trending meals in the world. It's appreciated by millions every day. It is easy, it is fast, it tastes yummy. Joroches yucatecos is something which I have loved my entire life. They are nice and they look wonderful.
Many things affect the quality of taste from Joroches yucatecos, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Joroches yucatecos delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.
As for the number of servings that can be served to make Joroches yucatecos is n. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.
Just in addition, the time it takes to cook Joroches yucatecos estimated approx 2 horas más el remojo de los frijoles.
To begin with this recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can cook Joroches yucatecos using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Esta es una receta que seguramente no la encontrarán en ningún restaurante pues es una receta totalmente casera en la que encontramos huellas de un pasado prehispánico totalmente Maya.
Aunque es una receta que ya había publicado quise con esta receta participar en la convocatoria de Berenice porque considero que reúne todo lo que se requiere para ser un digno representante de la gastronomía Yucateca.
Me encantaría si me dejas un comentario.
Hay que hacerla en varios pasos.
#MirecetarioMx.
Ingredients and spices that need to be Prepare to make Joroches yucatecos:
- c/n frijol negro
- 1 cebolla
- 2 dientes ajo
- 1 rama epazote
- 3 ctas. consomé en polvo
- c/n aceite de oliva (antes se usaba manteca de cerdo)
- 2 chiles habaneros
- c/n flores de calabaza (o carne molida o pescado)
- 1/2 kg. masa
- al gusto sal
- 4-5 jitomates
- al gusto cilantro
- c/n queso fresco rallado
Steps to make to make Joroches yucatecos
- Necesitamos remojar el frijol negro y al día siguiente lo ponemos a cocer en la olla express con un pedazo de cebolla, un diente de ajo, una rama de epazote y dos o 3 cucharaditas de consomé en polvo.
Una vez cocido podemos proceder con el guiso.
En la licuadora molemos los frijoles y los colamos en una cacerola y los ponemos a hervir a fuego suave. - Les ponemos un chorrito de aceite de oliva (antiguamente le ponían manteca de cerdo lo cuál es impensable en estos días) y un chile habanero cortado por la mitad y dejamos que hierva suavemente.
Preparamos el relleno, pueden ser flores de calabaza guisadas con cebolla, epazote y sal o bien picadillo de carne o pescado guisado con jitomate y cebolla.
Necesitamos medio kilo de masa y le ponemos un poco de aceite de oliva (antes se les ponía manteca de cerdo) y sal. - Vamos formando los JOROCHES, estos se preparan haciendo una tortillita no muy delgada con la masa, se le pone a cada una una cucharadita del relleno y vamos doblando los bordes hacia el centro para formar los JOROCHES, deben quedar como bolitas, cada una de estas se llama Joroch' que es precisamente una bola de masa en forma de cono que se pone a cocer en caldo de frijol.
- En un sartén tipo wok ponemos bastante aceite y ahí vamos friendo cada una de ellas, alrededor de un minuto por cada lado.
- Preparamos una salsa de CHILTOMATE, hervimos o asamos 4 o 5 jitomates con un pedazo de cebolla y un diente de ajo, los pelamos y licuamos todo con una rama de cilantro, la vaciamos en una cacerola sazonamos con consomé en polvo o sal y les ponemos un chile habanero cortado por la mitad para que hierva un rato, si lo prefieren pueden asar el chile habanero y molerlo, pero de esa forma es demasiado picante.
- En nuestra cacerola donde tenemos los frijoles colados vamos poniendo los JOROCHES que tenemos listos y los dejamos hervir a fuego suave alrededor de una hora.
- Los servimos en el plato con un poco de CHILTOMATE por encima y un poco de queso rallado. Son deliciosos!!!!!
As your experience and self-confidence expands, you will certainly locate that you have much more all-natural control over your diet as well as adjust your diet to your individual tastes gradually. Whether you want to serve a dish that makes use of less or even more ingredients or is a bit essentially hot, you can make simple changes to accomplish this goal. To put it simply, start making your dishes promptly. As for basic cooking abilities for novices you don't require to discover them but only if you grasp some straightforward cooking methods.
This isn't a total guide to fast and simple lunch recipes however its great food for thought. Hopefully this will get your imaginative juices moving so you can prepare tasty dishes for your family members without doing way too many square meals on your journey.
So that is going to wrap this up with this exceptional food Easiest Way to Make Homemade Joroches yucatecos. Thank you very much for your time. I am sure you can make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page on your browser, and share it to your loved ones, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!
Comments
Post a Comment